Příprava krystalické solanky

Vložte jeden nebo více solných krystalů do malé zavíratelné nádoby, např. prázdné důkladně umyté sklenice od marmelády nebo do zavařovací sklenice. Naplňte sklenici kvalitní pramenitou vodou, aby byly krystaly ponořeny. Zhruba po hodině se krystaly natolik rozpustí, že vznikne 26% nasycená krystalická solanka k použití. Zjistíte, že se solné krystaly již dále nerozpouští. Teprve až opět přidáte vodu a tím zředíte koncentraci roztoku začnou se solné krystaly opět rozpouštět až do té doby než opět nastane nasycení solanky, které je dosaženo cca při 26%. Dokud jsou solné krystaly ve sklenici máte záruku, že je krystalická solanka nasycená. Z ní můžete denně odebrat požadované množství.

Solanku můžete vždy dolévat vodou dokud se solné krystaly úplně nerozpustí. Po rozpuštění všech krystalů odeberete další solanku až po přidání dalšího solného krystalu, aby byla zaručená 26% koncentrace solanky. Solanka nepoža-duje žádné zvláštní skladování, neboť je nekonečně trvanlivá. Ani bakterie viry nebo plísně nemají šanci se v solance množit. Jedná se tedy o sterilní roztok. Takto vytvořená krystalická solanka je výchozí substance pro mnoho použití.

Zpět na hlavní stránku o přírodní soli Cereus

 

 

Copyright © Cereus s.r.o.
Všechny texty jsou chráněny autorským právem  

Vyhledávání


logo

Novinka
Bio zázvor mletý